Ο Γνωστικισμός μπορεί να θεωρηθεί ως η εσωτερική σοφία του εσώτερου ζωντανού πυρήνα του ανθρώπου, στις πρωταρχικές αυθεντικές αποκαλύψεις όλων των μεγάλων θρησκειών.
Από τον Ελληνικό όρο «ΓΝΩΣΙΣ» δηλαδή ανοιχτός στην γνώση. Ορισμός που παραπέμπει στο άνοιγμα της αναζήτησης σε κάθε τομέα της ανθρώπινης σκέψης, σε κάθε θρησκευτική, φιλοσοφική ή επιστημονική υπόθεση που αποτελεί ορίζοντα της συνολικής γνώσης των ΑΛΗΘΩΝ πραγμάτων της κοσμικής ύπαρξης.
Ο Ερμητισμός, έχει θεωρηθεί ως ένας προ-Χριστιανικός Γνωστικισμός. Ο Γνωστικισμός συνδυάστηκε με το Νεοπλατωνισμό, στον οποίο διδάσκονται οι ίδιες Αλήθειες και από τον οποίο έλαβε το Ελληνικό του όνομα «Γνώσις».
Η «Γνώση» από την αρχαιότητα ήδη εκφράστηκε με ποικίλες μορφές σε διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς. Γνωστικοί βρίσκονται επίσης και σε μυστικιστικές σχολές του Ιουδαϊσμού και του Ισλάμ. Και όπως οι Χριστιανοί Γνωστικοί, και αυτοί συχνά καταδικάστηκαν ως αιρετικοί από τους κρατούντες την εξουσία της δικής τους θρησκείας.
Κάθε μορφή Εσωτερικότητας, ανεξάρτητα από την τελική της έκφραση ανάλογα με τον τόπο και τον χρόνο, έχει ως τυπικό χαρακτηριστικό της να αναπτύσσεται από μία αισθαντική προσήλωση προκειμένου να ανυψωθεί σκαλί-σκαλί, σύμβολο-σύμβολο, στα ύψη της Γνώσης. Και όταν προσεγγίσει τελικά αυτή την κορυφή, κάθε Μυητικό Τάγμα δεν μπορεί παρά να μετασχηματισθεί, όποια και εάν ήταν η διαδικασία πραγματοποίησης, σε μία Εκκλησία (με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου) όχι τελείων αλλά τελειοποιήσιμων, οι οποίοι θα γίνουν διά της εργασίας τους ένα εργαλείο επίκλησης προς το Φως, το Πνεύμα, το οποίο αναδυόμενο προς τα Άνω γίνεται εντός του ανθρώπου σπέρμα μετασχηματισμού προκειμένου να καταστεί κυβικός λίθος για την οικοδόμηση του μεγαλειώδους Ναού τη Ανθρωπότητας.
www.gnostic.com.gr